Afschaffen verhuurdersheffing is noodzaak

U bevindt zich hierzo: Home | 2019 | September | Afschaffen verhuurdersheffing is noodzaak

Afschaffen verhuurdersheffing is noodzaak

Woonforte betaalt dit jaar 28 miljoen aan belastingen. Wij willen het geld dat onze huurders aan huur betalen gebruiken om nieuwe huizen bouwen en woningen isoleren. Woonforte voert daarom samen met de Woonbond en andere corporaties actie tegen de verhuurdersheffing.

Actie voor meer huizen en meer isolatie

We merken het allemaal, de woningnood neemt toe. De wachtlijsten zijn lang, mensen kunnen niet wonen waar ze willen en de kosten voor huisvesting nemen toe. De woningmarkt is ontwricht. Wij voelen die urgentie iedere dag en willen meer doen voor al die woningzoekenden. Toch betalen we eind deze maand weer 7,9 miljoen euro verhuurderheffing. Dat klopt niet. Geld dat onze huurders betalen, zou  moet worden besteed aan huisvesting: nieuwe betaalbare woningen, duurzaamheid en kwaliteit van woningen.

Bezwaar tegen verhuurdersheffing

Daarom komen we in actie om politiek en publiek te laten zien dat het niet verantwoord is om geld weg te trekken uit de volkshuisvesting. Een grote groep corporaties, waaronder Woonforte, dient samen met de Woonbond principieel bezwaar in tegen de verhuurderhefing. Zo vragen we opnieuw aandacht voor de noodzaak van het afschaffen van de verhuurderheffing.

Woonforte betaalt 28 miljoen aan belastingen

Niet alleen de verhuurdersheffing, maar ook de hogere vennootschapsbelasting en ATAD maken dat woningcorporaties minder kunnen investeren. In 2019 betaalt Woonforte in totaal zo'n 28 miljoen aan allerlei belastingen. Dat is maar liefst 2.759 euro per woning, dat is ruim 5 maanden huur. De belastingdruk is de afgelopen jaren enorm toegenomen. De komende jaren loopt de belastingdruk op tot ruim 30 miljoen per jaar. Voor dat geld kunnen wij heel wat nieuwe woningen bouwen en bestaande woningen isoleren en energieneutraal maken. Zonder dat geld kunnen wij de opgave voor zowel nieuwbouw en verduurzaming zeker niet aan. Wij hebben voor nu de prioriteit gelegd bij het bouwen van nieuwe woningen. Voor de 7,9 miljoen euro verhuurdersheffing die wij dit jaar betalen, zouden wij zo'n 60 woningen kunnen bouwen of renoveren naar nul-op-de-meter.

 Belastingen die Woonforte betaalt

Druppel op gloeiende plaat

Uit onderzoek van Aedes blijkt dat corporaties door de nieuwe belasting honderden miljoenen euro extra gaan betalen. De 100 miljoen euro die het kabinet op Prinsjesdag lijkt uit te trekken voor nieuwbouw valt in het niet bij de steeds hogere belastingen. Marnix Noorder, voorzitter van Aedes, zegt hierover: "Netto gaan we er zwaar op achteruit. En dat is al een paar jaar achter elkaar gaande. In 2016 betaalden we als corporaties 1,5 miljard euro belasting, in 2020 betalen we 2,5 miljard. Het kabinet zorgt dus eerst voor een gapende wond en komt dan met een pleistertje. Met alle gevolgen voor huurders en woningzoekenden van dien. Mensen blijven langer in ongeïsoleerde huizen zitten. En we kunnen minder woningen bouwen."

 

 Belastingen woningcorporaties

 

ATAD (Anti Tax Avoidance Directive) is begin 2019 ingevoerd om belastingontduiking door multinationals tegen te gaan. Maar ook corporaties moeten deze belasting vreemd genoeg betalen. De rente over leningen die zij afsluiten om nieuwe huizen te bouwen, mag niet meer worden afgetrokken. Ook dat beperkt onze mogelijkheden om te investeren in nieuwe huizen en isolatie van woningen.

Deel je verhaal

Ook geraakt door de #Wooncrisis? Deel je verhaal via wooncrisis.nl of op sociale media met #wooncrisis en #ikwileenhuis. Op deze manier geven we de wooncrisis een gezicht. Het is hoog tijd dat de politiek de wooncrisis serieus gaat nemen.

Zelf regelen

Zelf uw zaken regelen zonder rekening te houden met onze openingstijden of wachttijden? Dat kan!

Gewoon online, wanneer u dat wilt. Ook 's avonds en in het weekend. Ontdek het gemak.

Ga naar Mijn Woonforte