Blijf ook 's winters ventileren in huis!

U bevindt zich hierzo: Home | 2019 | November | Blijf ook 's winters ventileren in huis!

Blijf ook 's winters ventileren in huis!

Buiten wordt het weer kouder en gaat de verwarming weer aan. Misschien doet u dan ook de ramen dicht?

Blijf altijd ventileren

Door de ramen en ventilatieroosters dicht te houden in de winter ontstaat vocht op uw ramen (condens) en kan er schimmel op muren en plafonds komen. Hou daarom ventilatieroosters altijd open. Als er direct op de roosters een harde wind staat (kan bij een bepaalde windrichting bij u het geval zijn) dan kan er geluid ontstaan. Is dit hinderlijk, sluit de ventilatieroosters dan tijdelijk. Let er op dat u deze zo snel mogelijk weer open zet!

Ventileer ook bij vochtig weer

Buitenlucht is over het algemeen schoner en droger, ook als het buiten vochtig is. Hou roosters daarom ook open bij vochtig weer.

Soms is extra ventilatie nodig

  • Tijdens het koken: via een open raam of een afzuigkap. Zet de afzuigkap in de hoogste stand bij bakken en braden in olie of boter en laat hem een uur na het bakken aanstaan om alle schadelijke stoffen, zoals fijnstof, af te voeren.
  • Tijdens het douchen: zet eventuele ventilatie op de hoogste stand, zodat het vocht snel wordt afgevoerd. Maak muren en vloer van de badkamer droog na het douchen. Bijvoorbeeld met een trekker.
    Een raam open zetten werkt in de badkamer ook goed om vocht af te voeren. Maar laat het badkamerraam niet te lang open staan: als het te koud wordt kan juist condens en schimmel ontstaan; 20 tot 30 minuten is voldoende.
  • Tijdens een feestje of andere momenten dat er veel mensen in huis zijn: zet een deur of raam open.
  • Bij het klussen in huis, zoals schilderen of klussen, is extra ventilatie nodig, ook na afloop. Dan verdwijnen vrijgekomen stoffen zoals oplosmiddel sneller uit uw huis.
  • Bij het drogen van was in huis (aan de waslijn). Laat wasgoed liefst buiten drogen. Hang je het binnen, dan liefst in een goed geventileerde ruimte.

Ventileren is niet hetzelfde als luchten

Ventileren betekent continu frisse lucht aanvoeren én vervuilde lucht afvoeren. Dat is niet hetzelfde als luchten. Luchten betekent ramen en deuren tegen elkaar open zetten. Zet tijdens het luchten de thermostaat laag, anders slaat de verwarming onnodig aan. Luchten is nuttig om snel extra vervuilde lucht af te voeren, maar het is geen vervanging van ventileren. Het effect is namelijk snel weg: zodra het raam dicht gaat, zal vervuiling zich weer ophopen.

Ook regelmatig luchten is goed voor uw gezondheid

Natuurlijke ventilatie: altijd raampje of rooster open

Bijna 7 van de 10 huizen hebben alleen natuurlijke ventilatie (dus geen mechanisch ventilatiesysteem) in huis.
De eenvoudigste manier van ventileren is door continu een raam op een kier, of ventilatieroosters open te houden. Controleer regelmatig of de roosters goed werken en houd ze goed schoon. Heb je last van de wind of van lawaai? Overweeg dan de roosters te vervangen door speciaal hiervoor ontworpen roosters.

Mechanische ventilatie: let op goed gebruik en onderhoud

Verzeker je ervan dat de roosters van je mechanische ventilatie altijd open staan. Als ze sluiten, ontstaat onderdruk en kan lucht aangezogen worden uit de kruipruimte (die kan veel vocht, schimmels en radongas bevatten). Bovendien is er bij dichte roosters geen goede ventilatie.

Gebruik de hoogste stand bij het koken, douchen of als er veel mensen in huis zijn.

Bij koken mechanische ventilatie een standje hoger

Laat het ventilatiesysteem altijd aan staan, behalve tijdens onderhoud of als er een calamiteit is waarbij je advies krijgt om ramen en deuren te sluiten. Sluit dan ook de ventilatieroosters!

Meer weten?

 

https://www.feenstra.com/ventilatie/info/juist-nu-het-koud-is-is-ventileren-van-belang/

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/ventileren/

Zelf regelen

Zelf uw zaken regelen zonder rekening te houden met onze openingstijden of wachttijden? Dat kan!

Gewoon online, wanneer u dat wilt. Ook 's avonds en in het weekend. Ontdek het gemak.

Ga naar Mijn Woonforte