Voorkom koolmonoxidevergiftiging

U bevindt zich hierzo: Home | Ik ben huurder | Veiligheid | Voorkom koolmonoxidevergiftiging

Voorkom koolmonoxidevergiftiging

Heeft u een geiser of een kachel? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Het is erg belangrijk dat u uw geiser en kachel ieder jaar laat controleren door een deskundige installateur. Met ventileren, goed onderhoud en een koolmonoxidemelder kunt u koolmonoxidevergiftiging voorkomen.

Koolmonoxide is een gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van koolstofhoudende stoffen, zoals olie, gas en hout. Dit gebeurt als er onvoldoende zuurstof in een ruimte is en de verbrandingsgassen van een gastoestel niet goed worden afgevoerd.

Kenmerken koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide is zeer giftig en kan dodelijk zijn. Koolmonoxide is geurloos en smaakloos en daardoor extra gevaarlijk. Bij inademing raken mensen snel bewusteloos. De eerste lichamelijke symptomen van koolmonoxidevergiftiging lijken op die van griep: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Slachtoffers kunnen zich verder verward of slaperig voelen en krijgen een versnelde hartslag.

Als u vermoedt dat er sprake is van koolmonoxidevergiftiging, moet u ramen en deuren wijd openzetten en het gastoestel uitzetten. Zorg ervoor dat het slachtoffer frisse lucht krijgt en waarschuw een arts. Ook beslagen ramen kunnen een teken zijn van koolmonoxide in een ruimte.

Koolmonoxidevergiftiging voorkomen

Let op de vlam in de geiser, deze hoort blauw te zijn. Als koolmonoxide vrijkomt, is de vlam oranje in plaats van blauw en ook hoger dan normaal. Is dit het geval, zet het toestel dan uit en bel een erkende monteur. Ventileer uw woning 24 uur per dag, dan is er altijd voldoende zuurstof in de lucht. Zorg ervoor dat roosters en afzuigventilatoren in de keuken, wc en badkamer schoon en open zijn. Sluit deze nooit af! 

Meer informatie kunt u vinden in de brochure van de Rijksoverheid.

Zelf regelen

Zelf uw zaken regelen zonder rekening te houden met onze openingstijden of wachttijden? Dat kan!

Gewoon online, wanneer u dat wilt. Ook 's avonds en in het weekend. Ontdek het gemak.

Ga naar Mijn Woonforte

Tips?

Is u iets opgevallen op de site wat beter kan of mist u informatie? Laat het ons weten!
service@woonforte.nl