Huisbewaring en woonfraude

U bevindt zich hierzo: Home | Ik ben huurder | Huisbewaring en woonfraude

Huisbewaring en woonfraude

Als u een tijdje uw woning niet kunt bewonen, dan mag u voor een bepaalde periode een huisbewaarder in uw woning laten wonen. Onderverhuur zonder goedkeuring van Woonforte is illegale bewoning en mag dus niet.

Huisbewaring

Stel, u kunt uw woning voor langere tijd niet bewonen. Bijvoorbeeld vanwege een studie, stage of tijdelijk (vrijwilligers)werk. Of vanwege een wereldreis, verpleging (passief of actief), revalidatie of detentie. En u wilt graag dat tijdens uw afwezigheid iemand anders tijdelijk in uw huis verblijft. Dat kunt u regelen bij Woonforte. Vraag in dat geval toestemming voor huisbewaring aan.

Toestemming voor huisbewaring
Toestemming vragen voor een huisbewaring is de enige manier waarop u op een legale manier uw woning aan iemand anders mag verhuren. Elke andere vorm van onderverhuur is illegaal en dus strafbaar. Zie ‘woonfraude’. 

Aanvraag huisbewaring
U regelt het online heel eenvoudig met Mijn Woonforte. Dien uw aanvraag in wanneer het u uitkomt. Dat kan ook 's avonds of in het weekend. Handig toch?

Periode
Huisbewaring kunt u aanvragen voor een periode van minimaal drie en maximaal twaalf maanden. U moet zelf een huisbewaarder voordragen. Uw aanvraag moet altijd voorzien zijn van papieren waaruit uw tijdelijke afwezigheid blijkt. U kunt dus huisbewaring aanvragen wanneer u voor langere periode vertrekt uit uw woning en als u kunt aantonen dat u de bedoeling hebt om terug te keren. De periode is maximaal een jaar.

Kosten
Voor het registreren van een huisbewaring brengt Woonforte de huurder €30,- administratiekosten in rekening. Wil u meer informatie? Bel met onze Eerstelijns Service, telefoon (0172) 418 518.

Woonfraude?

Worden sociale huurwoningen zónder toestemming doorverhuurd aan derden (of gebruikt voor criminele activiteiten), dan is er sprake van woonfraude. Voorbeelden hiervan zijn: huurders die de huurwoning aanhouden voor familie of vrienden en huurders die hun woning aanbieden als pension, kamerverhuur, hennepkwekerij of voor prostitutie. Woonfraude belemmert een eerlijke toewijzing (en dus verdeling) van woningen.

Serieuze aanpak
Woonforte neemt de bestrijding van onrechtmatige bewoning zeer serieus en pakt dit structureel aan met netwerkpartners, gemeente, politie en de belastingdienst. Bij woonfraude beëindigen we het huurcontract onmiddellijk. De gemaakte kosten, bijvoorbeeld juridische of deurwaarderskosten, verhalen we altijd op de huurder. De winst uit onderhuur of criminele activiteiten vorderen we terug.

Vermoedt u woonfraude? Meld het!
Heeft u een vermoeden van woonfraude bij u in de buurt? Meldt u dit bij Woonforte. U kunt uw melding eenvoudig doorgeven via Mijn Woonforte of mail dit naar: service@woonforte.nl
U kunt de melding ook doen bij de gemeente via telefoonnummer 14 0172.

Vermoedt u dat een woning of andere ruimte wordt gebruikt als hennepkwekerij? Dan kunt u deze melding ook doorgeven aan de politie via 0900 8844.

Zelf regelen

Zelf uw zaken regelen zonder rekening te houden met onze openingstijden of wachttijden? Dat kan!

Gewoon online, wanneer u dat wilt. Ook 's avonds en in het weekend. Ontdek het gemak.

Ga naar Mijn Woonforte

Tips?

Is u iets opgevallen op de site wat beter kan of mist u informatie? Laat het ons weten!
service@woonforte.nl