Servicekosten

U bevindt zich hierzo: Home | Ik ben huurder | Huur | Servicekosten

Servicekosten

U betaalt elke maand een voorschot voor servicekosten. Dit zijn kosten voor bijvoorbeeld de huismeester, de centrale verwarming, onderhoud van een eventuele binnentuin en de schoonmaak van algemene ruimten.

Wat valt er onder servicekosten?

Administratiekosten
De administratiekosten berekent Woonforte per onderdeel. Deze staan dus niet apart op de huurspecificatie vermeld.

  • Centrale verwarming: 2% administratiekosten voor woningen zonder warmtemeters en 1% voor woningen met warmtemeters.
  • Warm water: 1% administratiekosten. 
  • Alle overige serviceonderdelen: 5% administratiekosten.

Centrale verwarming
In wooncomplexen met een collectief centraal verwarmingssysteem verrekent Woonforte de kosten voor het gasverbruik. Heeft u geen warmtekostenverdeelmeters in uw woning? Dan betaalt u een deel van het totale gasverbruik van uw complex. Uw deel is gebaseerd op het aantal vierkante meters verwarmd vloeroppervlak in uw woning.

Heeft u wél warmtekostenverdeelmeters in uw woning? Dan betaalt u variabele en vaste energiekosten.

  • De variabele energiekosten zijn gebaseerd op het warmteverbruik van alle bewoners. U kunt deze kosten beïnvloeden door meer of minder te stoken.
  • De vaste energiekosten kunt u niet beïnvloeden. Dit zijn kosten voor het onderhoud van de centrale. De kosten worden over alle bewoners verdeeld. Uw deel is gebaseerd op het aantal vierkante meters verwarmd vloeroppervlak van uw woning.

Elektra algemene ruimtes
Dit zijn kosten voor alle verlichting in de algemene ruimtes. Bijvoorbeeld verlichting in entrees, galerijen, bergingsgangen, portieken, liftinstallaties en cv-installaties. Het totaalverbruik wordt verdeeld over het aantal woningen.
 
Glasverzekering
U kunt kiezen voor een glasverzekering via Woonforte. Dat kost u slechts 1 euro per maand en is veel goedkoper dan wanneer u zelf een glasverzekering afsluit.   

Huismeester
De kosten van de huismeester berekent Woonforte op basis van een gemiddeld huismeestertarief en het aantal werkuren van de huismeester. Van dit bedrag is 70% voor rekening van de huurder en 30% voor rekening van Woonforte. Het totaalbedrag voor de huurders wordt verdeeld over het aantal woningen waar de huismeester voor werkt.

Huisvuil
Deze kosten zijn voor het verplaatsen van de huisvuilcontainers vanuit de containerruimte naar buiten. De gemeente leegt deze containers.

Reinigen
Dit zijn de kosten van de schoonmaak van algemene ruimten in uw gebouw. De kosten worden verdeeld over het aantal woningen.
 
Warm water
Deze kosten zijn voor het waterverbruik en het gas om het water op te warmen. U betaalt voor uw eigen verbruik, op basis van uw meterstanden.

Voorschotbedrag en eindafrekening

U betaalt voor de servicekosten maandelijks een voorschot. Elk jaar rekent Woonforte de werkelijke hoogte uit van de servicekosten in het afgelopen jaar. U krijgt daarvan rondom mei/juni een eindrekening (van werkelijke verbruik).

Een verschil van €3,- en minder wordt niet verrekend, zowel positief als negatief. Als u teveel heeft betaald, dan stort Woonforte het verschil binnen vier weken terug op uw rekening (dat bij ons bekend is). Als u te weinig heeft betaald, moet u bijbetalen. Wilt u ervoor zorgen dat het totaalbedrag binnen vier weken na dagtekening van de eindafrekening op ons IBAN-rekeningnummer is bijgeschreven?

De glasverzekering is op vrijwillige basis en wordt daarom niet met de jaarlijkse kosten verrekend (maar alleen maandelijks afgerekend). 

Nieuwe voorschotten 
Woonforte berekent een nieuw voorschotbedrag aan de hand van uw eindrekening van het vorige jaar.

U krijgt elk jaar vóór 1 juli een brief met uw nieuwe huurbedrag. Hierin staat meestal ook het nieuwe voorschotbedrag voor de servicekosten.

Zie ook

Zelf regelen

Zelf uw zaken regelen zonder rekening te houden met onze openingstijden of wachttijden? Dat kan!

Gewoon online, wanneer u dat wilt. Ook 's avonds en in het weekend. Ontdek het gemak.

Ga naar Mijn Woonforte

Tips?

Is u iets opgevallen op de site wat beter kan of mist u informatie? Laat het ons weten!
service@woonforte.nl