Passend toewijzen

U bevindt zich hierzo: Home | Ik zoek een woning | Sociale huurwoning | Passend toewijzen

Passend toewijzen

Vooruitlopend op een verwachte wetswijziging heeft Woonforte besloten de regels voor passend toewijzen aan te passen. Is uw inkomen ten opzichte van 2017/2018 gestegen? Dan is deze wijziging mogelijk interessant voor u.

Bij het toewijzen van sociale huurwoningen gelden inkomenseisen. Deze inkomenseisen gelden voor woningen die een huurprijs hebben tot en met € 720,42 (prijspeil 2019). Als u op een woning met deze huurprijs wilt reageren, dan mag uw huishoudinkomen niet hoger zijn dan € 38.035,- (prijspeil 2019). Uw inkomen bepaalt wat de maximale huurprijs van uw woning mag zijn. In het schema 'passend toewijzen' kunt u zien hoe dit werkt.

Huishoudinkomen

Het huishoudinkomen is het jaarlijkse inkomen van uw huishouden. De Belastingdienst noemt dit het verzamelinkomen. U telt hiervoor de bruto inkomens van uw partner en van eventuele huisgenoten bij elkaar op. Het inkomen van kinderen telt niet mee, ongeacht de leeftijd hiervan.  

Het huishoudinkomen wordt in eerste instantie bepaald op basis van het IBRI-formulier, voorlopige aanslag of definitieve aanslag van 2017/2018. Dit inkomen indexeren wij naar 2019. Op basis van dit geïndexeerde inkomen toetsen wij of u voor de betreffende (sociale) huurwoning in aanmerking komt.

Als uw verzamelinkomen van 2017/2018 hoger is dan uw huidige inkomen, dan wijzen we toe op basis van het huidige (dus lagere) inkomen. 

Huidig inkomen hoger?

Als uw huidige inkomen hoger is dan het verzamelinkomen van 2017/2018 én als uw huidige inkomen ook boven de huurtoeslaggrens (*) ligt, dan kunnen wij de woning ook op het huidige (dus hogere) inkomen toewijzen.    

Op de website van de Rijksoverheid kunt u zien hoe het huishoudinkomen wordt bepaald. 

Woonforte maakt de definitieve berekening van uw (huishoud-) inkomen.    

(*) Huurtoeslaggrens (prijspeil 2019):

  • eenpersoonshuishouden tot € 22.700,- 
  • meerpersoonshuishouden tot € 30.825,-
  • eenpersoonshuishouden, AOW gerechtigd tot € 22.675,-
  • meerpersoonshuishouden, AOW gerechtigd tot € 30.800,-

 

Zelf regelen

Zelf uw zaken regelen zonder rekening te houden met onze openingstijden of wachttijden? Dat kan!

Gewoon online, wanneer u dat wilt. Ook 's avonds en in het weekend. Ontdek het gemak.

Ga naar Mijn Woonforte

Tips?

Is u iets opgevallen op de site wat beter kan of mist u informatie? Laat het ons weten!
service@woonforte.nl