Veel gestelde vragen

U bevindt zich hierzo: Home | Ik ben huurder | Zonnepanelen | Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

We hebben de veel gestelde vragen en antwoorden voor u op een rijtje gezet.

Waarom biedt Woonforte zonnepanelen aan?

Woonforte werkt hard aan het duurzaam maken van woningen. Onze nieuwbouwwoningen worden vanaf nu gasloos gebouwd, in onderhoudsprojecten worden de woningen goed geïsoleerd. We doen er alles aan om energie te besparen en ons steentje bij te dragen aan een beter milieu. Bovendien vinden we het belangrijk om waar mogelijk bij te dragen aan lagere woonlasten voor onze huurders.

Moet ik er nog iets voor betalen?

Nee. Woonforte installeert gratis de zonnepanelen bij u op het dak en de installatie in uw woning. U krijgt geen huurverhoging over de zonnepanelen.

Waarom hebben jullie mijn straat uitgekozen?

Uw straat ligt qua bezonning goed en er wordt in de nabije toekomst geen onderhoud aan het dak uitgevoerd.

Hoeveel panelen krijg ik?

We kunnen nog niet aangeven hoeveel panelen u krijgt. Dit is afhankelijk van het bezoek van de installateur en de beschikbare ruimte op uw dak. Heeft u bijvoorbeeld dakramen, een dakkapel of een zonneboiler dan is er minder ruimte voor zonnepanelen of helemaal geen ruimte. Is er niet genoeg ruimte op het dak, dan komt uw woning niet in aanmerking. Dit weten we pas na het bezoek van de installateur aan uw woning. We plaatsen de zonnepanelen altijd aan de zonkant van uw dak. We plaatsen niet minder dan 4 zonnepanelen.

Vermindert schaduw op mijn dak mijn opbrengst?

Ja. Minder zon is minder opbrengst. De installateur houdt hier rekening mee bij het bepalen van het aantal zonnepanelen en plaatst zoveel mogelijk schaduwvrij. Voor een optimale opbrengst is het niet verstandig om in de toekomst bomen hoog en dicht tegen u dak aan te laten groeien. Woonforte bemiddelt niet in schaduwbronnen van anderen (bijvoorbeeld bomen van uw buren of de gemeente).

Is het verplicht om zonnepanelen te nemen?

Nee, het is niet verplicht. Het is uw eigen keuze. Omdat Woonforte graag haar steentje wil bijdragen aan een duurzaam Nederland zien we natuurlijk wel graag dat iedereen er aan mee werkt.

Krijgt iedereen in de straat panelen?

De straten zijn opgedeeld in rijtjes. Het kan zijn dat er een rijtje is in de straat die niet worden aangeschreven door bijvoorbeeld de aanwezigheid van hoge bomen die schaduw veroorzaken. Hier brengen we geen zonnepanelen aan. We schrijven de woningen aan per rijtje woningen. Het kan best zijn dat een ander rijtje later wordt aangeschreven.

Krijgt iedereen in ons rijtje panelen?

Nee, dat hoeft niet. Is er bijvoorbeeld door een dakkapel of dakramen geen plek op het dak, dan worden daar geen zonnepanelen geplaatst. Bij minder dan 4 panelen worden geen zonnepanelen geplaatst.

Besparing

Hoe merk ik de besparing in mijn portemonnee?

o    Zonnepanelen zetten (zon)licht om in stroom. Ze beginnen stroom te produceren zodra het licht wordt. Dus ook op bewolkte dagen. Op zonnige dagen wekken ze natuurlijk meer stroom op.

o    De zonnestroom gebruikt u direct in uw eigen woning. Produceren de zonnepanelen meer stroom dan u op dat moment nodig heeft, dan wordt het overschot aan het elektriciteitsnet geleverd. Heeft u nog een elektriciteitsmeter met een draaischijf, dan ziet u de meter zelfs terugdraaien. De stroom die u in het donker (’s avonds en ’s nachts) verbruikt, neemt u gewoon weer van het net af.

o    Voorlopig verrekent het energiebedrijf de terug geleverde stroom met uw energierekening. U krijgt dus voor uw eigen stroom dezelfde prijs als voor de stroom die u afneemt. Zolang de door u opgewekte stroom onder uw eigen (jaar)verbruik blijft. Deze zogenaamde salderingsregeling gaat in de toekomst veranderen. Hoe? Dat weten we nog niet. De overheid is daar nog mee bezig.

Hoeveel ga ik besparen?

We schatten de opbrengst op ongeveer 200 kWh. Bij een energieprijs van 20 cent (inclusief belastingen en BTW) brengt een paneel € 20,00 tot € 40,00 per jaar op. De opbrengst is afhankelijk van de ligging van uw dak en of u op het dak schaduw heeft.

Ik heb gehoord dat de voordelen van zonnepanelen in de toekomst minder worden?

In het regeerakkoord is uitgesproken dat het wegstrepen van de opbrengst van panelen tegen het verbruik (salderen) vanaf 2020 mogelijk wordt vervangen door een andere regeling. U blijft dan een vergoeding krijgen voor de zonnestroom. Hoeveel precies is nog niet duidelijk. Aangezien u niets betaalt voor uw zonnepanelen, blijft u voordeel houden.

Monitoren van de opbrengst

Hoe volg ik het opwekken van de stroom?

U kunt uw opbrengst van de stroom gemakkelijk volgen via een app of door in te loggen op een (digitaal) portal.

Wat gebeurt er als het systeem niet meer werkt?

Woonforte onderzoekt nog de mogelijkheid voor monitoring op afstand, zodat we tijdig kunnen ingrijpen op het moment dat de gewenste prestaties niet worden gehaald door uw zonnepanelensysteem.

Installateur

Wanneer neemt de installateur contact met me op?

Als u een brief heeft ontvangen, dan neemt de installateur zo snel mogelijk contact met u op. Hij maakt dan een afspraak voor een voorbereidend gesprek.

In dit gesprek bespreekt hij de installatie van de zonnepanelen en kijkt hij samen met u naar een goede plaats voor de omvormer en de bekabeling.

Dit gesprek duurt maximaal een uur. Bij deze afspraak moet u persoonlijk aanwezig zijn.

Installatie        

Waar komen de panelen en waar komt de omvormer?

De panelen komen op uw dak aan de zonzijde. De installateur bekijkt samen met u waar in uw woning de omvormer en bedrading komt te hangen.

De omvormer wordt zo dicht mogelijk bij de panelen geplaatst. De omvormer moet droog en koel hangen. Daarnaast is voldoende vrije ruimte rondom de omvormer nodig, zodat lucht voldoende kan circuleren en warmte afgevoerd kan worden. De meest geschikte plek is vaak de zolder of bij de meterkast.

Waar komen de kabels van de panelen en omvormer naar de meterkast?

De installateur brengt de bekabeling in uw woning aan in overleg met u. De kabels worden weggewerkt met kabelgoten, die aan uw muren en/of plafond worden bevestigd. Het blijft dus zichtbaar.

Heb ik veel overlast van de werkzaamheden?

De werkzaamheden duren ongeveer een halve dag. In uw tuin wordt een steiger neergezet. In uw woning moet er geboord worden om de omvormer op te hangen en de bekabeling naar de meterkast te trekken. De installateur ruimt dit op.

Overige vragen

Maken de systemen geluid of geeft het straling?

Een omvormer is een kastje van ongeveer 1/3e van uw cv-ketel, die de stroom uit de zonnepanelen geschikt maken voor het elektriciteitsnet. In de omvormer zit een ventilator die geluid maakt bij het koelen. Aangezien de omvormer alleen overdag werkt, heeft u hier bekabeling. Uiteraard wordt deze wind en waterdicht afgesloten en gaat uw dak niet lekken.

Heeft u nog andere vragen?

Voor vragen kunt u terecht bij de zonnige klantenservice van De Zoncorporatie:

Bellen: 088-3110300

Mailen: woonforte@dezoncorporatie.nl

Terug naar zonnepanelen.

 

Zelf regelen

Zelf uw zaken regelen zonder rekening te houden met onze openingstijden of wachttijden? Dat kan!

Gewoon online, wanneer u dat wilt. Ook 's avonds en in het weekend. Ontdek het gemak.

Ga naar Mijn Woonforte

Tips?

Is u iets opgevallen op de site wat beter kan of mist u informatie? Laat het ons weten!
service@woonforte.nl