Schade melden

Veel gevraagd over Schade melden

Ik heb schade aan mijn woning door een inval van de (medische) hulpdiensten. Wie betaalt dit?

Algemeen

Woonforte betaalt de kosten van de schade. U mag hiervoor een reparatieverzoek bij ons indienen. Stuurt u ook foto's mee? Dan weet de aannemer wat er moet gebeuren.

Ik heb schade. Wie is verantwoordelijk?

Algemeen

Dit hangt af van de situatie. En van wie de schade veroorzaakt heeft. Heeft u zelf geen verzekering, of heeft u de schade niet zelf veroorzaakt? Dit betekent niet automatisch dat Woonforte de schade aan u vergoedt. Ook als huurder kunt u schade oplopen, ook al heeft u deze niet zelf veroorzaakt. Maar wanneer gelden nu welke regels?

In het algemeen kunt u de volgende richtlijn aanhouden:

Schade aan de inboedel
Schade aan uw inboedel kunt u indienen bij uw eigen inboedelverzekering. Heeft u die niet? Dan zijn de kosten helaas voor u zelf.

Is de schade aan uw inboedel veroorzaakt door een ander? Dan is die veroorzaker verantwoordelijk. Er zijn 4 mogelijke veroorzakers:

  1. Woonforte
    Is de schade onstaan door aantoonbare nalatigheid van Woonforte? Dan kunt u Woonforte aansprakelijk stellen. Hoe u dit doet leest u bij 'Hoe stel ik Woonforte aansprakelijk?'. In het geval van schilderwerk en behang herstelt Woonforte de gevolgschade kosteloos voor u. Zijn uw losse bezittingen beschadigd? Dan keert Woonforte uit op basis van de dagwaarde.
  2. Aannemer
    Is de schade veroorzaakt door een aannemer van Woonforte? Dan kunt u de aannemer aansprakelijk stellen. Hoe u dit doet leest u bij 'De aannemer heeft schade veroorzaakt, wat moet ik doen?'.
  3. Anderen
    Is de schade veroorzaakt door een ander (bijvoorbeeld de buren), dan raden wij aan om de claim bij uw eigen verzekering in te dienen. Uw verzekering zal dit dan (in de meeste gevallen) verhalen op de verzekering van de veroorzaker. Of, als deze geen verzekering heeft, verhalen op de veroorzaker zelf. U kunt hiervoor Woonforte niet aansprakelijk stellen, tenzij er sprake is van aantoonbare nalatigheid van de kant van Woonforte.
  4. Onbekende
    Is de oorzaak van de schade niet te achterhalen of is de schade niet verwijtbaar (niemand heeft schuld)? Dan raden wij u aan om de gevolgschade (hieronder vallen ook beschadigd binnenschilderwerk zoals bruine plekken en afbladderende verf) te melden bij uw eigen inboedelverzekering. Uw inboedelverzekering keert vaak uit op basis van nieuwwaarde. Wijst uw inboedelverzekering uw schadeclaim af? Dan kunt u ons aansprakelijk stellen met de afwijzing van uw inboedelverzekering. Dit betekent niet dat wij ook aansprakelijk zijn. Het is niet zeker dat u van ons een vergoeding krijgt.

Schade aan de opstal (woning of het gebouw)
Schade aan de opstal is voor rekening van Woonforte. Tenzij u als huurder zelf de schade heeft veroorzaakt. In dat geval zal Woonforte u aansprakelijk stellen. Het is daarom belangrijk dat u een goede Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) heeft.

Schade in een VVE complex
Heeft u gevolgschade aan uw opstal opgelopen en woont u in een VVE complex? Dan dienen wij voor u de schade in bij de VVE beheerder. De verzekeraar bekijkt wie aansprakelijk is voor de schade en schakelt eventueel een hersteller in.

Ik heb schade aan mijn woning door een inval van de politie. Wie betaalt dit?

Algemeen

Is de deur opengebroken vanwege een politie-inval? Dan is het afhankelijk van de situatie voor wie de kosten van de reparatie zijn:

  • Als de politie terecht een inval heeft gedaan (bijvoorbeeld vanwege vermeende criminaliteit, hennepteelt en/of ernstige overlast) dan zijn de kosten voor u.
  • Was de inval onterecht? Dan neemt Woonforte de kosten voor haar rekening. Dit geldt ook wanneer u in een VvE-complex woont.
  • Als de politie een inval heeft gedaan vanwege (medische) hulpverlening dan neemt Woonforte de kosten voor haar rekening. Dit geldt ook wanneer u in een VvE-complex woont.

Ik heb schade. Kunt u de camerabeelden nakijken?

Algemeen

Nee, in verband met de privacy-wetgeving mogen wij onze camerabeelden niet met u delen. Dit mag alleen in het bijzijn van de politie. Wij raden u daarom aan om aangifte te doen bij de politie. Geef daarbij aan dat er misschien camerabeelden zijn. Als de politie het nodig vindt vragen zij de beelden bij ons op. Wij bewaren onze beelden over het algemeen maar 2 weken, geeft u aan ons de juiste tijdsperiode door. Dan bewaren we de beelden langer.

Wat is het verschil tussen opstal en inboedel?

Algemeen

De opstal (woning/gebouw)
Dat is het skelet van het huis en alles wat hieraan aard- en nagelvast zit.

Bijvoorbeeld:

  • de kale vloeren
  • de kale muren inclusief stucwerk
  • het kale plafond
  • delen van de keuken
  • het sanitair
  • de kozijnen
  • ruiten
  • de leidingen voor water en elektra
  • de radiatoren

De inboedel
Dat is alles wat door uzelf is aangebracht is in de woning.

Bijvoorbeeld:

  • vloerbedekking (alle soorten)
  • behang
  • schilderwerk in de woning (ook van kozijnen)
  • gordijnen
  • meubels
  • inbouwapparatuur in de keuken
  • apparatuur zoals computer en televisie

Wat is het verschil tussen nieuwwaarde en dagwaarde?

Algemeen

Nieuwwaarde is de waarde van iets als u het nu opnieuw zou moeten kopen.
Dagwaarde is de waarde die iets op dit moment (nog) heeft. Vaak ontvangt u van een verzekering de dagwaarde terug.