Startsein voor bouw woningen in het Rode Dorp

Op 20 april stonden Woonforte en ERA Contour stil bij de start van de bouw van de woningen in het Rode Dorp. Normaal wordt dat uitbundig gevierd met de huurders erbij. Dit keer werd het vanwege de coronamaatregelen in klein comité gevierd en ontvingen de huurders een borreltas om de start thuis te vieren.

Tijdcapsule ingegraven 

Woonforte vroeg de huurders van fase 1 om hun herinneringen en wensen voor de toekomst van het Rode Dorp op te schrijven. Ook de kinderen van de Groen van Prinstererschool leverden een bijdrage met tekeningen en verhalen over de wijk.  Hoe mooi is het als de tijdcapsule over tientallen weer wordt opgegraven en de volgende generaties kunnen lezen hoe het vroeger was in Het Rode Dorp. Huurder uit het Rode Dorp, Hellen Hoogeveen en haar kleinkinderen, hebben de tijdcapsule ingegraven.  

 Hellen Hoogeveen: “Als de tijdcapsule wordt geopend, hoop ik dat het Rode Dorp nog altijd het gezellige, kleine dorp in het grote dorp Alphen is.”

Sfeer en karakter wordt behouden

De 172 woningen in het Rode Dorp, die vernieuwd worden, zijn gebouwd tussen 1920 en 1955. Om de woning weer te laten voldoen aan de wooneisen van nu is nieuwbouw noodzakelijk. Het uitgangspunt is dat de woningen weer heel goed in de sfeer en het karakter van het Rode Dorp passen. De nieuwe woningen zijn groter, energiezuinig en toekomstbestendig. In totaal zijn er drie fases. Fase 1 wordt, naar verwachting, in het eerste kwartaal van 2022 opgeleverd. ERA Contour bouwt de woningen voor Woonforte.

Boren niet heien

ERA Contour startte met het plaatsen van de bodemwarmtepompen. Deze week ging de eerste paal de grond in. Dat gaat niet op de traditionele manier. De heipalen worden geboord in plaats van geheid om de woningen in de omgeving te beschermen tegen trillingen. Naar verwachting zijn de woningen klaar in het eerste kwartaal van 2022. Daarna start de sloop van de woningen in fase 2.

Alle informatie op één website

Het laatste nieuws en achtergrondinformatie over alle werkzaamheden staat op de gezamenlijke website van de gemeente, Heijmans, Woonforte en ERA Contour.