"Ik hoef nu veel minder te stoken!"
Henny de Maar (75) woont al zesentwintig jaar met veel plezier in de Vosholstraat in Zwammerdam. Het is er rustig, de buren zijn leuk en ze heeft een fijne tuin. En haar huis? Daar is ze heel blij mee. Nu meer dan ooit, want dit jaar is haar huis van boven tot onder verduurzaamd door Woonforte. En de komende vijf jaar gaat Woonforte bij minimaal 3.500 andere huurders ook de woning goed isoleren.
Al bijna haar hele leven woont Henny in Zwammerdam. Het is echt haar thuis. “Als ik Zwammerdam binnenrijd, heb ik een gevoel van thuiskomen. Het is hier lekker rustig. In mijn straat al helemaal. Ik woon in een hofje, waardoor er geen auto’s rijden. De sfeer in het hofje is heel gemoedelijk. Als er iets is, dan staat iedereen voor elkaar klaar. De sociale controle is dan ook hoog. Ik heb leuke buren. Als we elkaar zien, dan maken we altijd een praatje. De achterbuurvrouw ken ik nog van vroeger, zij woont hier nog veel langer. We hebben een goede klik en helpen elkaar met snoeien in de tuin.”
Energiebesparende maatregelen
Toen Henny jaren geleden het huis kon huren, heeft ze het helemaal eigen gemaakt. “Het huis was verouderd toen ik er kwam wonen, dus ik heb zelf veel opgeknapt. Ik was zo blij met mijn eigen huis. Inmiddels is het helemaal naar wens. En als ik een keer zin heb in een ander kleurtje op de muur, dan vraag ik één van mijn kinderen om te helpen. Een aantal jaar geleden was het bij Woonforte mogelijk om dubbelglas te laten plaatsen. Alle ramen zijn toen vervangen. Dat maakte al een groot verschil.” Eind 2021 kreeg Henny bericht dat Woonforte nóg meer energiebesparende maatregelen wilde treffen in haar woning. Toen ze het hoorde, was ze gelijk blij. “Het huis is oud. Dat merkte ik vooral door de tocht rondom de ramen en deuren. Ik was blij dat daar iets aan gedaan werd.”
Alleen maar voordelen
Woonforte verduurzaamde het huis van Henny met verschillende maatregelen. Zo zijn er door het hele huis tochtstrips geplaatst. “Dat maakt zo’n groot verschil. Het tocht helemaal niet meer. Maar ook de deuren en ramen sluiten door de nieuwe strips weer een stuk beter.” Daarnaast is het huis op diverse manieren geïsoleerd. “De spouwmuren zijn vanaf buiten gevuld met isolatiemateriaal. De gaten die ze daarvoor moesten maken, zijn weer netjes gedicht. Ook is de vloer geïsoleerd. Met een grote slang is er isolatiemateriaal onder de vloer gespoten worden.” De grootste isolatieklus vond plaats op zolder. Het dak werd van binnenuit geïsoleerd en twee oude dakramen werden zijn vervangen. “Ik ben heel blij met de nieuwe dakramen. Ze hebben dubbelglas, maar ze zijn ook groter dan de vorige. Daardoor is de ruimte veel lichter. En ik kan de ramen nu naar binnen kantelen, zodat ik ze goed kan schoonmaken. Op zolder is het nu een stuk warmer dan eerst. Dat merkte ik gelijk. En wat ook heel fijn is: de was droogt er nu veel sneller. Als ik de was niet buiten droog, dan hang ik het op zolder op. Nu is het al binnen een dag droog!”
Goede zorgen
Al met al een flinke klus. Maar Henny hoefde er zelf weinig voor te doen. “Alles werd geregeld. Ik moest alleen ruimte op zolder maken. Met de aannemer sprak ik af dat ik de spullen kon verplaatsen. Als ze aan de ene kant bezig waren, konden aan de andere kant de spullen staan. Dat was heel fijn. Na het isoleren werd het plafond op zolder afgewerkt met witte platen en kwam de schilder om de klus af te werken. En hoewel sommige klussen een beetje door elkaar liepen, kwam alles tot een goed einde. De monteurs waren ontzettend aardig. Ik heb iedereen steeds voorzien van koffie en drankje. Ze hebben alles tiptop en schoon achtergelaten. Ik kreeg zelfs een doosje bonbons als dank voor de goede zorgen.”
Een duurzaam (t)huis
Henny’s huis is door de jaren heen flink verduurzaamd. Maar als het aan Henny ligt, blijft het daar niet bij. “Ik zou nog heel graag zonnepanelen willen om zelf stroom op te wekken. Daarnaast leef ik zuinig en bewust. Ik woon dan wel alleen, maar ik let overal op. Ik laat de lichten niet onnodig aan, heb door het hele huis led-lampen en doe laat de kraan uit tijdens het tandenpoetsen. Als mijn kleinkinderen komen logeren, en ze laten het licht aan, dan wijs ik ze daarop. Alle beetjes helpen.”
Door de energiebesparende maatregelen wordt de huur van Henny’s woning wel iets verhoogd. Maar die kosten bespaart ze weer op haar energierekening. “Doordat mijn huis zo goed geïsoleerd is, stook ik een stuk minder. Het is al snel behaaglijk en de warmte blijft beter in huis. Ik heb pas ver in november voor het eerst de verwarming aangezet. Voorheen moest de thermostaat op 20 graden, nu is het warm genoeg in huis op 18 graden. Dat was zonder de energiebesparende maatregelen ondenkbaar.”