Mijn inkomen is gedaald, ik kan de huur niet meer betalen. Wat nu?
Algemeen
Of u in aanmerking komt, hangt af van het aantal personen, het inkomen en de huurprijs volgens de bestedingsnormen van het NIBUD.
Deze regels gelden voor 3 jaar (2020/2021/2022)
1. Huurverlaging is mogelijk bij huishoudens met een laag inkomen en een huur boven € 763,47 (de liberalisatiegrens per 1-1-2022). Daarbij uitgaand dat de huurder wel in een woning woont die bij mutatie, in de sociale sector (DEAB) wordt verhuurd. De verlaging van de rekenhuur tot onder de liberalisatiegrens zorgt ervoor dat deze huurders eventueel in aanmerking komen voor huurtoeslag.
2. Huurbevriezing kan bij lage inkomens met een huurprijs boven de aftoppingsgrens. Woonforte hanteert hierbij de inkomensgrenzen die Aedes in overleg met de Woonbond heeft vastgesteld.
Wanneer aanvragen?
1. Huurverlaging kan het hele jaar door worden aangevraagd.
2. Huurbevriezing betekent dat de huurverhoging niet doorgaat. Dat deze 0 % is. Dat moet de huurder dus zelf jaarlijks aanvragen vóórdat de jaarlijkse huurverhoging ingaat. D.m.v. een verzoek tot huurbevriezing (voorbeeldbrief beschikbaar op de site van de Woonbond)
Huurders kunnen huurbevriezing of huurverlaging aanvragen als ze zes maanden of langer relatief duur huren. Wanneer een huurder door pensionering (AOW) in aanmerking komt, dan hoeven zij geen zes maanden te wachten. Zij kunnen dan direct een aanvraag doen.
Komt u in aanmerking voor huurverlaging, neem dan contact met ons op. We zoeken samen naar de mogelijkheden om huurachterstand te voorkomen.