Reageren op een woning

Woonforte verhuurt 10.000 huurwoningen. Voor een groot deel zijn dit sociale huurwoningen. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning moet u als woningzoekende ingeschreven staan bij Huren in Holland Rijnland.

Veel gevraagd over Reageren op een woning

Ik ben alleen. Mag ik op een eengezinswoning reageren?

Ja, dat mag. Maar u mag (als eenpersoonshuishouden) niet reageren op een eengezinswoning die meer dan drie kamers heeft.  

Ik wil samen met mijn partner reageren op woningen, maar hij/zij woont in het buitenland. Kan dat?

U kunt samen met uw partner reageren op woningen als uw partner de Nederlandse nationaliteit bezit of rechtmatig in Nederland mag verblijven in de zin van artikel 8 onder a t/m e of l van de Vreemdelingenwet 2000.

U kunt uw partner als medeaanvrager bijschrijven op uw inschrijving. Bij de toetsing of u voor een woning in aanmerking komt, wordt ook gevraagd om de inkomensgegevens van uw partner.

Waarom krijg ik niet alle woningen te zien?

Vanaf 1 januari 2016 moet Woonforte passend toewijzen. Heeft u met uw inkomen recht op huurtoeslag en u gaat verhuizen?

Dan mogen woningcorporaties u vanaf 1 januari 2016 alleen woningen tot een bepaalde huurprijs aanbieden. De overheid voorkomt hiermee dat huishoudens met de laagste inkomens in te dure woningen gaan wonen.

Door het invullen van uw juiste inkomen en gezinssamenstelling in uw profiel ziet u (na inloggen) alleen de woningen die passend zijn. Dit zijn de woningen waarop u mag reageren. Het is dus belangrijk om de juiste gegevens in uw profiel te zetten.

Aan welke voorwaarden moet mijn inkomen voldoen bij het reageren op een sociale huurwoning?

Vanaf 1 januari 2016 gelden er nieuwe eisen voor woningtoewijzing. Met een passendheidsnorm wil de overheid voorkomen dat huishoudens met de laagste inkomens in te dure woningen komen te wonen. 

De woningcorporaties moeten hun woningen dus passend toewijzen. Dit betekent dat de huur van de woning moet passen bij de hoogte van uw inkomen, uw gezinssituatie en uw leeftijd. Op onze websitepagina Regels voor Toewijzen vindt u het schema Passend Toewijzen. Daarin ziet u snel welke woning passend is voor u.

Wat valt wel onder het inkomen?

  • Inkomen uit arbeid
  • Inkomen uit vermogen
  • Uitkering
  • Pensioen
  • Partneralimentatie (vanaf het moment dat de echtscheiding definitief is ingeschreven)

Wat valt niet onder het inkomen?

  • Studiefinanciering
  • Kinderalimentatie

Het inkomen wordt getoetst op basis van het laatst afgesloten belastingjaar met een inkomensverklaring van de Belastingdienst of een definitieve aanslag inkomstenbelasting.

Is het huidige inkomen lager?
Dan mogen we ook toewijzen op basis van het huidige (dus lagere) inkomen.

Is het huidige inkomen hoger?
Dan mogen wij een woning ook op het huidige (dus hogere) inkomen toewijzen. Zolang uw inkomen niet hoger is dan € 40.024,- (prijspeil 2021).

Ik woon buiten de regio, maak ik kans op een woning?

Het maakt niet uit waar u nu woont. Ook woningzoekenden van buiten de regio maken met hun opgebouwde registratietijd kans op woonruimte in de regio Holland Rijland. Meestal reageren meerdere woningzoekenden op een woning. De woningzoekende met de langste registratietijd krijgt de woning toegewezen. In uitzonderlijke gevallen wordt een woning verloot - dit staat dan bij de woningadvertentie vermeld.

U moet wel een registratienummer hebben (ingeschreven staan als woningzoekende) bij Huren in Holland Rijnland.

Ik heb geen internet waardoor ik niet kan reageren op woningen. Wat nu?

Misschien is er iemand die u wil helpen met uw inschrijving als woningzoekende en het reageren op het woningaanbod? Bijvoorbeeld een familielid, kennissen of buren?

Alle woningen blijven 8 dagen op de site staan. Door één keer per week het woningaanbod te bekijken (en te reageren) wordt er geen woning gemist. Het kost dus niet veel tijd.

Kan ik een actuele reactie nog wijzigen?

Actuele reacties kunt u nog wijzigen. Zodra de publicatietermijn voorbij is en de woning dus niet meer op de site staat, zijn de reacties niet meer actueel. U kunt deze reacties niet meer verwijderen. U kunt wel weer op het nieuwe woningaanbod reageren.

Mag ik op meerdere woningen tegelijk reageren?

U mag 3 actuele reacties plaatsen. Een actuele reactie is een reactie op een woning die nog op de site van Huren in Holland Rijnland staat.

Door steeds op de laatste dag te reageren kunt u bijna dagelijks op 3 woningen reageren (afhankelijk van de selectie van het woningaanbod). Selecteer uw selectie daarvoor op ‘uiterste reactiedatum’.

U kunt dan op 3 woningen reageren die de volgende dag van de site gaan. Dit kunt u dagelijks herhalen. Zo kunt u tot wel 18 reacties per week plaatsen. Voordeel daarvan is dat u op al die kandidatenlijsten komt te staan en ‘mee doet’ bij het aanbieden van de woningen. Door het weigeren door kandidaten die voor u op de lijst staan maakt u misschien toch nog kans.

Ik heb gereageerd op een woning. Waarom heb ik nog niks gehoord?

Zolang uw reactie terug te zien is onder 'mijn reacties - in behandeling' is er nog een kans dat u in aanmerking komt voor de woning. U krijgt alleen bericht als u de woning mag gaan bezichtigen. Dit gebeurt alleen als andere kandidaten de woning weigeren.

Zodra de woning is verhuurd, komt uw reactie bij de historische reacties te staan. U weet dan dat u geen kans meer maakt op de woning.

Ik heb gereageerd op een woning. Hoe zie ik op welke plek ik ben geëindigd?

Zodra u reageert ziet u uw voorlopige positie bij uw reacties. Na het sluiten van de advertentie logt u in. Dan ziet u op welke plaats u bent geëindigd bij 'mijn reacties - in behandeling'.

Ik heb gereageerd op een woning maar ik wil mijn reactie verwijderen. Kan dat?

Actuele reacties (reacties op woningen waarvan de reactietermijn nog niet is verstreken) kunt u nog verwijderen.

Op het moment dat de advertentie sluit, kunt u de reacties niet meer verwijderen. Het kan zijn dat u een aanbieding voor de woning ontvangt. Deze kunt u dan weigeren.

Hoe kan ik reageren op een woning?

U kunt via www.hureninhollandrijnland.nl reageren op het woningaanbod. U kunt uw reacties zien en volgen onder de button ‘mijn reacties’.

Kan ik reageren op alle woningen die worden aangeboden?

Door het invullen van uw juiste inkomen in uw profiel krijgt u alleen de woningen te zien die passend zijn. Dit zijn de woningen waar u met uw inkomen op kunt reageren. Het is daarom van belang dat uw juiste inkomen bekend is.

Binnen welke termijn moet ik op een woning reageren?

U heeft 8 dagen om op een woning te reageren. U leest in de advertentie de datum tot wanneer het kan.

Waar vind ik het woningaanbod?

Het woningaanbod vindt u op www.hureninhollandrijnland.nl. Er kunnen elke dag nieuwe woningen op de site komen. Alle woningen staan 8 dagen op de website.

Als u niet bent ingelogd ziet u het totale woningaanbod. Om te reageren is het belangrijk om eerst in te loggen. Dan ziet u de woningen die passen bij uw inkomen en gezinssamenstelling. Op deze woningen mag u reageren.