Overlast

Overlast kan uw woonplezier bederven. Bij serieuze overlast is het belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan en samen een oplossing te vinden. We begrijpen dat dat soms moeilijk is.

Veel gevraagd over Overlast

Ik heb last van hangjongeren in mijn woongebouw. Wat nu?

Neemt u tijdens kantoortijd contact op met uw buurtbeheerder. De contactgegevens vindt u op onze website. 

Buiten kantoortijd kunt u contact opnemen met de politie via (0900) 88 44.

Ik maak me zorgen om één van mijn buurtbewoners. Wat kan ik doen?

Fijn dat u oog heeft voor de buren. U kunt proberen om een praatje te maken. Is er iemand overleden, of is er sprake van veel ruzie? Als dat praatje maken niet lukt, kunt u het bij ons melden. Bel dan de Eerstelijns Service, (0172) 418 518.

Er ligt rommel in de algemene ruimte. Waar kan ik dit melden?

Het opruimen van rommel en vuil in het complex werd voorheen door de huismeester gedaan, maar deze service is er niet meer. U betaalt dan ook niet meer voor de service van een huismeester in uw servicekosten (een enkel complex uitgezonderd).

 

Betaalt u voor schoonmaak?

Dan wordt de algemene ruimte schoongemaakt door een schoonmaakbedrijf, volgens het schoonmaakprogramma. Als er tussendoor rommel/vuil ligt moeten huurders dit dus zelf opruimen of wachten tot er weer schoon gemaakt wordt.

 

Vaker schoonmaken?

Als u wilt dat er vaker schoongemaakt wordt dan kan het schoonmaakprogramma worden aangepast. Maar omdat de servicekosten voor schoonmaken dan omhoog gaan, moet minimaal 70% van de huurders in het complex daar mee akkoord gaan.

 

Leefbaarheid

Wij proberen huurders bewust te maken van het feit dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het leefbaar houden van een complex. Soms helpen wij door een brief te sturen en huurders hierop te wijzen. Als wij weten wie de vervuiler is, dan kunnen wij extra schoonmaak kosten verhalen. Maar meestal is dit niet het geval. Het is helaas niet mogelijk om kosteloos vaker schoon te maken dan dat er nu gedaan wordt. Het schoon houden van het complex is en blijft een verantwoordelijkheid van huurders zelf.

Buurtbemiddeling heeft niet geholpen, wat nu?

Heeft buurtbemiddeling niet geholpen tegen de overlast? Stuur uw overlastmelding dan schriftelijk naar Woonforte. U kunt uw melding doorgeven via het formulier Overlast melden

Uw klantconsulent neemt de melding dan in behandeling.

Wat is buurtbemiddeling?

Heeft u regelmatig last van uw buren? En heeft u ze al verschillende malen aangesproken, maar zonder resultaat? Een bemiddelaar komt bij u (en apart bij uw buren) langs om te horen wat precies het probleem is. Als u beiden wilt meewerken, nodigt de bemiddelaar u uit om samen rond de tafel te zitten. In het gesprek zoekt de bemiddelaar naar een oplossing. De bemiddelaar kiest geen partij en houdt alle informatie geheim.

  • Buurtbemiddeling wordt uitgevoerd door Participe.
  • Buurtbemiddeling is gratis.
  • Buurtbemiddeling kan in alle wijken worden ingezet. 

Voorwaarde is dat er tussen u en de buren geen lichamelijk geweld is gebruikt. En dat de buurman of buurvrouw aanspreekbaar is. Met drugsdealers of mensen die voortdurend dronken of psychisch in de war zijn, valt moeilijk te onderhandelen. In die gevallen kunt u de overlast bij Woonforte melden.

Er zit graffiti op de muren van mijn woning of woongebouw. Waar kan ik dat melden?

Geef uw melding eenvoudig en snel door via het formulier Reparatie aanvragen wanneer het u uitkomt. Dat kan ook 's avonds en in het weekend.   

U mag ook bellen naar de afdeling Eerstelijns Service via (0172) 418 518. Dat kan van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur. 

Er ligt veel afval of grofvuil in de buurt van mijn woning of woongebouw. Waar kan ik dat melden?

U kunt dit melden bij de Gemeente Alphen aan den Rijn via telefoonnummer 14 0172.

Ik denk dat er drugshandel is in een woning in de buurt. Wat kan ik doen?

U kunt dit doorbellen naar uw eigen buurtbeheerder. Of geef uw melding eenvoudig en snel door via het formulier Overlast melden. Uw klantconsulent gaat dan met de melding aan de slag.

Ik denk dat er een hennepkwekerij zit in een woning in mijn buurt. Wat kan ik doen?

Meldt uw vermoeden bij politie Hollands Midden, telefoonnummer (0900) 88 44, of bij Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer (0800) 70 00 (gratis).

Mag ik barbecueën op mijn balkon?

Ja dat mag. Op dit moment zijn er vanuit Woonforte geen regels dat dit niet mag. Maar we vragen u wel om rekening te houden met uw buren. Rook en etensgeuren kunnen overlast geven. We adviseren om alleen elektrisch te barbecueën.

Wat doet Woonforte aan overlast?

Wij verwachten dat u eerst zelf de overlast bespreekt met uw buurman/vrouw.

Als de overlastgever geen geweld gebruikt, een drugs/alcohol verslaafde is of psychiatrisch patiënt is, dan verwijzen wij u altijd naar buurtbemiddeling. U kunt hier zelf contact mee opnemen via telefoonnummer (0172) 427 500 of via e-mail buurtbemiddeling@participe.nu.

Als er wel sprake is van geweld of verslaving pakken wij de overlastmelding op. Samen met onze ‘partners’ zoals de gemeente, hulpverlenende instanties en de politie proberen we de overlast onder controle te krijgen. Ook u bent een partner in het zoeken naar de oplossing. Zonder inzet van u als melder kunnen wij nagenoeg niets. Alleen in extreme gevallen is een huisuitzetting mogelijk. Een rechter beoordeelt dit.

Ik heb overlast van mijn buren. Wat kan ik doen?

Praten helpt

Praat met uw buren. Leg uit dat u overlast van hen heeft. Als zij dit niet weten, kunnen ze het ook niet oplossen. Een paar tips die helpen:

  • Spreek uw buren aan wanneer u zelf rustig bent.
  • Spreek hen vriendelijk aan. Ruzie maken lost het probleem niet op.
  • Bedenk dat uw buren u niet verwachten, dus leg het probleem kalm uit.

Komt u er samen niet uit?

Schakel dan Buurtbemiddeling in. Zij kunnen u helpen om samen weer prettig naast elkaar te wonen. U kunt ze bellen (0172) 427 500 of mailen buurtbemiddeling@participe.nu.

 

Wanneer kunt u bij ons terecht? 

  • Als er sprake is van bedreiging of geweld.
  • Als de overlastgever drugs/alcoholverslaafd is.
  • Als de overlastgever een psychiatrische patiënt is.

Geef uw melding dan meteen aan ons door. U doet dit eenvoudig en snel via het formulier Overlast melden.